'Host' is mijn woord voor 2021
Als Host schep ik ruimte waarin dialoog, onderzoek, inzicht en actie ontstaat. Lees mijn verhaal en de principes, practices en projecten die mijn gids zijn voor 2021.
Dit is mijn /word
pagina - lees hier wat dat is. Je kunt ook mijn cv lezen.
Een “host” schept een ruimte voor dialoog, inzicht en actie. Hij nodigt mensen uit om te verkennen en balanceert het doen van levendig gesprek met het zijn van een kalme aanwezigheid.
Achtergrond
Zo lang als ik mij kan herinneren, leef ik in de spanning tussen hoofd en hart.
Als klein kind las ik al de psychologie magazine - maar ik bouwde ook met lego. Als tiener leerde ik te mediteren - maar ik programmeerde ook mijn grafische rekenmachine. Ik ging geneeskunde studeren omdat het mensen met een beta-vak combineerde. Ik studeerde Kunstmatige Intelligentie vanwege de combinatie van cognitieve psychologie met slimme algoritmes. In 2010 hielp ik mensen met Agile & Lean Startup om smartphone apps te maken - maar in 2013 begon ik met coachen van mensen voor beter relaties, (zelf)compassie en empathie met Geweldloze Communicatie. In 2015 was ik zelfs “Tech & Happiness Guru” bij YouBeDo.
Na jarenlang zoeken gaf ik het op om “hart” en “hoofd” te combineren. Ik koos voor mijn hart, omdat ik dacht dat dat de juist keuze was. Ik ging op een diepe reis in een spirituele community, maar dat bracht mij meer ellende dan goeds. Was dit wel de juiste keuze?
Ik heb over de jaren heen gelezen en geëxperimenteerd met Open Space Technology, Appreciative Inquiry, Liberating Structures, Sociocracy 3.0, Theory U en Art of Hosting. Ondanks dat ze veelbelovend leken, vond ik maar weinig kansen om te oefenen.
Totdat, in 2019, er eindelijk verandering in de zaak kwam. Ik werd een Learning Officer bij Orikami en begon een opleiding tot Professioneel Coach. Die opleiding heb ik vorig jaar afgerond, en nu ben ik een st!r-gecertificeerd professioneel coach. Ik ben ook een podcast begonnen over mensgericht veranderen.
Na een lange en moeizame tocht ben ik thuis gekomen. En in dit huis, host ik een ruimte. Een ruimte waarin dialoog, experimenten, verkenning, inzicht en actie kan ontstaan. Daarom staat dit jaar in het teken van ruimte scheppen en maken, als host.
3 principes
Deze drie principes fungeren als gids op mij op koers te houden:
Zorg
Ik vind het maar al te gemakkelijk om mee te gaan in de stress en drukte van het leven. Ik heb subtiele en minder subtiele manieren om ontevreden te zijn. En dan push ik mezelf harder, werk ik meer en ga ik door. Daarom beroep ik mij op het principe van Zorg. Om goed voor mijzelf te zorgen, om te weten dat ik genoeg ben en dat ik genoeg doe. Dat het okay is om te zijn waar ik ben, dat ik mag stoppen om te genieten van wat er is. En alleen als ik voor mijzelf zorg, kan ik deze zorg ook geven aan anderen, zodat ook zij een plaats krijgen om te zijn.
Ware Grootte - Bescheiden Assertiviteit
“Ha”, denk ik, “wat is hier nou zou moeilijk aan? Ik ben hier echt wel goed in”. Ik moet toegeven dat ik mijzelf soms overschat. Zeker als ik fantaseer over dingen die ik nog nooit heb gedaan.
Tegelijkertijd ben ik soms ook onzeker en zit ik vol met twijfel. Ik betrap mezelf erop dat ik me klein houd, en mij verstop achter duizend kleine excuses voor mijzelf: “Ja, dus, uhm, ik ben dit nog aan het leren, ennuhm…”
Dus ik beroep mij op het principe van bescheiden assertiviteit: De assertiviteit om met zelfvertrouwen mijn plek in te nemen, terwijl ik tegelijkertijd bescheiden blijf zodat ik mijzelf niet overbluf.
Keep it real - Leer van ervaring
Als intellectueel en boekenliefhebber is het gemakelijk om vanuit mijn luie stoel te filosoferen en alles te overdenken. Als je kennis leert uit boeken, dan leer je wijsheid uit ervaring. Daarom beroep ik mij op het principe van Keep it real. Om uit die luie stoel te komen, de wereld in te stappen, in de modder te vallen en te leren van de realiteit.
3 beoefeningen
Het beoefenen van mijzelf en anderen “hosten”
Elk gesprek is een kans om een kwaliteit van aanwezigheid en zorg in te brengen. Ik beoefen het hosten van mijzelf, erop vertrouwend dat dit doorschemert op onverwachte manieren. En ik beoefen het hosten van de ander - om anderen te ontmoeten met nieuwsgierigheid en vriendeljkheid, zodat er ruimte ontstaat voor dialoog, onderzoek, inzicht en actie.
Het beoefenen van zijn waar ik wil zijn
Na deze lange reis, en met alle verleiding om door het leven te haasten, betrap ik mijzelf erop dat ik droom van een betere plek. “Als ik maar”, zucht ik dan, “Als ik maar dit had, dán zou ik pas echt gelukkig zijn”_.
Maar wat zou er dan echt veranderen? Ik in elk geval niet. Ik geloof dat ik een rolmodel voor mijzelf kan zijn, en dat ik de kwaliteit waar ik naar verlang in het hier-en-nu kan brengen. Daarom zal ik het volgende beoefenen:
- Meditatie beoefenen voor een helder hoofd.
- (Zelf)compassie beoefenen voor een warm hart.
- Lichaamsgewaarzijn beoefenen voor een gegrond lijf.
Het beoefenen van afmaken waar ik aan begin
Ik stuiter soms van de ideeën, waardoor ik al aan de volgende begin voordat de vorige af is. Ik vertrouw dat ik veel meer de vruchten kan plukken van wat ik doe als ik nét wat meer gefocusd en volhardend blijf. En om dit te doen, zal ik tegen andere dingen wat vaker “nee” moeten zeggen.
3 projecten
Podcasts, workshops & coaching
Ik ga door met mijn podcast, de Cocreatie Conversatie, en zal ook workshops, training en coaching geven. (Ik ben 1 dag per week beschikbaar).
Blijf leren
Ik wil verder blijven leren om beter te kunnen coachen, faciliteren, trainen en veranderen. Misschien volg ik ee nieuwe training, vind ik een mentor of leer ik door samen te werken met vakgenoten.
Groei in mijn (online) aanwezigheid
Ik zal groeien in aanwezigheid - zowel spiritueel als professioneel. Mijn sociale leven is enorm gekrompen door werk, kinderen, corona en mijn eigen gebrek aan initiatief. Daarom wil ik vrienden vinden, maken en houden. Persoonlijke vrienden, vrienden om mee te werken, en vrienden om voor te werken.
3 manieren om te helpen
Ik ben 1 dag per week beschikbaar voor het volgende:
Vraag voor persoonlijke coaching
Als je een helder hoofd, warm hart, betere relaties of professionele vaardigheden wilt leren, vraag mij dan voor coaching. We kunnen in een eerste afspraak onderzoeken of ik je kan helpen en er een klik is.
Samen werken en leren
Als je bekend bent met Dialogic OD, Theory U, Appreciative Inquiry, Liberating Structures, Nonviolent Communication of Meditatie, dan werk ik graag met je samen. Of ik leer van hoe jij je vak beoefent, bijvoorbeeld in een podcast aflevering.
Deel jouw uitdaging met mij
Als jouw team or organisatie een lastige uitdaging heeft, kan ik misschien helpen. Ik kan de zoektocht naar een oplossing faciliteren. Zeker als het gaat om samenwerking, performance management, feedback, medewerkertevredenheid, werkgeluk, innovatie, productontwikkeling, softwareontwikkeling, agile, scrum of lean startup. Daar voel ik me wel in thuis. Naast het scheppen van een (creatieve) ruimte waarin oplossingen worden gevonden kan ik ook helpen met (team)coaching en/of training.